CRÒNICA DE L’ACTE INAUGURAL 75è ANIVERSARI

 

Hem hagut d’esperar cinc mesos per realitzar l’acte inaugural del 75è aniversari però ho hem aconseguit.

 

El passat 17 de setembre del 2020 ens trobàvem al Jardí nord del recinte modernista de Sant Pau per celebrar plegats aquest aniversari.

Antics i actuals dansaires,amics i amigues i col·laboradors i col·laboradores de l’esbart ens vam retrobar en una tarda plegada d’emocions, records i paraules de reconeixement.

 

L’acte començava amb el parlament del president de l’esbart, el Rafel Solé i Ventura, que feia un repàs a la seva trajectòria dins l’entitat tot reconeixent i agraint la feina dels seus predecessors.

Seguidament arribava la presentació del logotip de l’aniversari que inauguraven el president i l’Andreu Garcia i Cartanyà, antic dansaire, director i president de l’esbart, entre altres càrrecs.

 

Des de l’agrupament d’esbarts ens van voler fer un reconeixement per la nostra trajectòria. El seu president, el Sr. Carles Masjuan i Domingo,  ens recordava la importància de ser un dels esbarts referents de tota Catalunya i la responsabilitat que això comporta. El reconeixement el va recollir el vicepresident de l’esbart, el Sr. Francesc Manuel Martíi Ribas en nom de tota l’entitat.

 

De sobte antics dansaires de diferents èpoques i una parella de l’actual cos de dansa s’aixecaven de les seves cadires i envaïen l’escenari per fer-nos emocionar amb la ballada de la dansa de Castellterçol què, amb l’entrada de dos dansaires del grup infantil de l’esbart ens mostrava el passat, el present i el futur de l’entitat.

 

Com bé ens van recordar la parella de dansaires que conduïen l’acte, un dels moments més importants de tot el procés de preparació d’aquest aniversari era escollir el pregoner o pregonera. En aquell moment hi havia tres noms que ens unien a tots i vam pensar que perquè havíem d’escollir-ne un quan podíem demanar-los a tots tres.

La nostra felicitat més absoluta va arribar en el moment en què ells van acceptar ser els nostres pregoners.

 

L’honorable conseller de cultura a l’exili el Sr. Lluís Puig i Gordi ens recordava, a través d’un vídeo gravat des de Brussel·les, la importància que tenim com entitat en treballar incansablement durant setanta-cinc anys per la cultura popular i tradicional del país i l’esforç i dedicació que això necessita.

 

La Marina Escoda i Abella, directora de l’EESA/CPD ens emocionava amb les seves paraules d’estima cap a l’entitat i en recordar-nos que la dansa no només és per qui la balla sinó per tothom qui la sent i la fa seva.

 

I en Jordi Fosas i Colomer, director de la fira Mediterrània de Manresa que ens felicitava per la tasca feta durant tots aquests anys però que lluny de deixar-nos descansar, ens posava deures de futur. Uns deures de compromís i de professionalitat que ens han de fer créixer encara més i que pot tenir ben segur que els farem de dalt a baix.

 

L’esbart va voler mostrar el reconeixement i la gratitud que sentim cap ells fent entrega d’unes plaques commemoratives de l’aniversari.

En nom del Sr. Lluís puig i Gordi va recollir el reconeixement la Sra. Àngels Blasco i Rovira, directora general de cultura popular i associacionisme del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya que ens va adreçar unes paraules de reconeixement tot agraint-nos la tasca realitzada i el compromís cap a la cultura popular, la dansa i el país.

El David Martínez i Coral, director de l’esbart i l’Ariadna Codina i Arasa, mestre de dansa i coordinadora de l’escola, van fer l’entrega de la resta de reconeixements.

 

Seguíem amb la presentació dels dotze actes que es realitzaran durant tot aquest any celebrant un cada mes. Per ordre des de setembre del 2020 fins al setembre del 2021: Acte Inaugural, Compartim records, El pregó, Una mirada a la nostra història, N9U, Més que dansa, #OrgullSantMarti, Vermut literari, Descobreix el barri, Esbarteix-te, Flashmob, Som del Sant Martí i l’Acte de cloenda.

 

Durant l’acte vam poder veure tres vídeos recopilatoris d’imatges i de moments importants de tota la nostra història i gaudir de la ballada del cos de dansa de l’esbart que ens oferia quatre danses dividides en dos blocs: en un primer Hola i Jotadeta extrets de l’últim espectacle de l’esbart “Toc d’Inici” i en el segon Rellotge de fang i Aniversari que són un petit tast del que podreu veure en el pròxim espectacle encara per estrenar: N9U.

 

Per últim i com no podia ser d’una altra manera, el Josep Garcia i Xuclar s’aixecava per cridar un “Bacallà” que posava punt final a l’acte inaugural del 75è aniversari.

 

Els assistents van poder marxar a casa amb una bossa i un bolígraf recordatori de l’acte i amb un passaport que s’ha creat especialment per aquest aniversari on, tothom que vulgui, el podrà anar segellant a cada acte per aconseguir els dotze segells que confirmin la seva assistència a tot el 75è aniversari.

 

A la sortida, ens trobàvem amb un Photocall per fer-nos fotografies que recordin aquest dia tan especial on abraçades a distància i petons de colze ens feia palès que més que una entitat, l’esbart Sant Martí és una gran família.

 

Llarga vida al Sant Martí

 

#OrgullSantMarti

#ESM75

 

Salut i dansa!