Recital de Música i dansa Folklòrico - Religiosa

És aquest un recital atípic conformat per danses tradicionals i de creació d’arrel religiosa i música catalana de concert, el qual s’oferia fins l’any 2010 a l’Església de Sant Martí del Clot dins dels actes de la festa major del barri.

El primer es va fer l’any 1974. L’ aleshores Rector de la Parròquia de Sant Martí del Clot, Mn. Francesc Mestre, simpatitzà amb la idea de Joan Lorente, per tal que L'Esbart col·laborés en la Festa Major de Sant Martí del Clot.

Voramar (1992)

Sovint hem viscut d’esquena al mar; hem oblidat durant molt de temps que part important de la nostra història ens ha vingut donada a través d’aquest camí. Es per això que el coreògraf va voler recordar mitjançant aquestes danses algunes de les nostres arrels.

Voramar fou el primer conjunt de danses de creació d’en David Martínez, actual director i coreògraf de l’Esbart. És una glossa costumista i reflecteix el que podria ser un dia qualsevol en un port de pescadors a un poble imaginari de les nostres terres.

Mediterrania (1999)

Del fons de la passió neix Mediterrània com una exaltació als sentits. El goig de viure i la dansa per la dansa. Encenalls d’història que revifen i cremen de nou, on tot és el que hom vol que sigui. Tot plegat, un refugi i una finestra oberta a un món inèdit.

La música d’arrels tradicionals del grup Tralla ha estat la font d’inspiració del coreògraf David Martínez, intuint moviments que s’adiuen amb la música i la dansa d’expressió mediterrània.

Antologia

Des del Rosselló fins a València i des de Ses Illes fins a la franja de ponent, l’Esbart Sant Martí porta en cartera un espectacle conformat per una colla de danses tradicionals i de creació de les més representatives del folklore dels Països Catalans.

Fill de la Terra (2002)

L’agost del 2002 i per encàrrec de l’ajuntament de Sant Joan de les Abadesses es va presentar aquest espectacle tot representant la llegenda del Comte Arnau, un dels mites més populars arreu de Catalunya. En aquesta versió, el coreògraf David Martínez condemna el comte a ballar eternament amb música de Xavier Múrcia enregistrada pel grup “Tralla” i basat en el poema de Josep Mª de Segarra.

Rosa dels Vents (2003)

La dansa, com el vent, pot ser brisa lleugera, harmoniosa, sensual, o bé vibrar, potent, com un fort huracà. Danses de creació sense defugir de les arrels tradicionals fetes sobre músiques de grups com s’Albaida de Menorca i Cap on nam de Mallorca amb la col·laboració d’en Tomeu Penya.

La Rosa dels Vents gira el rumb cap a les Illes Balears i pretén encomanar l’alegria de viure i el gust per la dansa.

ReVOLTA (2009)

La missió de ReVOLTA com a espectacle de dansa d’arrel de nova creació és reflexionar sobre la identitat cultural catalana i els canvis enriquidors que ha sofert al llarg dels darrers temps derivats de les diferents onades migratòries, tot plegat sense oblidar mai la nostra tradició.

Es tracta d’un espectacle on es barreja la recuperació de coreografies que mostren els nostres antics costums, la contemporització de tradicions, coreografiant una llegenda com “Les Goges de Banyoles”, o bé emprant les músiques d’una festa popular com és la Patum de Berga per redefinir totalment el seu sentit per tal de mostrar, no la festa en sí, sinó el que la gent que hi assisteix com a públic viu a la festa, i la creació de coreografies inspirades en el moment actual amb la introducció de noves músiques d’arrel tradicional.

Cançons d’Ariadna (2010)

L’Espectacle neix de la voluntat del nostre director David Martínez i Coral de fer un espectacle infantil. Després d’haver estrenat 3 espectacles en teatres del circuit professional en David Martínez va pensar que l’Esbart Sant Martí i ell mateix tenien un deute amb els nostres nens i va engegar el projecte Treu Banya.

A partir d’uns textos i narracions que li va fer a mans l’actriu i narradora Jordina Biosca, de les composicions inspirades en les cançons populars de les 3 pometes, el cargol treu banya, etc, cedides pel Mestre Joan Lluís Moraleda i de la música del grup Cap On Nam, va anar prenent forma, fins que el mes d’agost de 2010 va ser presentat al Festival Esdansa de Les Preses amb el mateix títol que la composició per a Cobla i Piano del Mestre Moraleda: “Cançons d’Ariadna”.

Pyrene (2011)

La proposta de l’Esbart Sant Martí te el seu origen en la relació establerta amb l’actriu i narradora Jordina Biosca arran de la creació de l’espectacle infantil “Cançons d’Ariadna”.

L’espectacle s’inicia amb un seguit de danses tradicionals i de creació que mostren com des de la mes pura tradició es pot anar evolucionant cap a una actualització de les nostres danses. Però Pyrene no sols és un espectacle de ball, sinó una fusió entre el teatre i la dansa. Al llarg de la segona part de l’espectacle es produeix una interrelació entre l’actriu i els dansaires amb la narració tant de llegendes mitològiques com és la de Pyrene, que dona nom a l’espectacle, com de rondalles i contes per a adults d’autors actuals, dansades amb la visió que sempre ha tingut l’Esbart Sant Martí de Barcelona de respecte i conservació de les nostres danses.